香港大人網

查看: 5391|回復: 12

由一個IT毒男變成「大滾友」@港男愛上台妹

網站編輯

我本身做IT, 港女眼中既毒男
沉悶, 唔識著名牌, 打扮普通
由大學畢業開始, 我就一直做觀音兵
2年又2年, 我相信終會有一個女仔欣賞我既好
直到8年前, 識左一個叫Queeni既女仔, 覺得佢好靚, 好可愛, 矮矮地, 但佢對我好冷淡
雖然大多數時間佢都唔應我. 但我都冇放棄過
經過3年既追求, 佢終於開始接受我, 同我單獨食飯.
但很多時佢唔比我拖手, kiss更加係唔得. 拍拖年幾, 都只係kiss過1次.
我懷疑過究竟我們是不是情侶.

直到一次, 大家飲到好醉, 而佢很好, 送我番屋企
我話唔洗, 但佢堅持. 之後到左我屋企, 我話不如我送你番屋企, 佢話唔洗, 然後扶我上床訓.
之後話借我電腦玩, 叫我唔洗理佢.
半小時後, 佢訓埋去我張床. 然後kiss我, 我地就係咁發生左關係.

冇幾耐, 就發現有左BB, 我當然負責任, 而且好想結婚, 娶我女神. 沒想到這是悲劇的開始.

10個港女, 9個都唔會想同奶奶一齊住, 7個要有樓先嫁
而Queeni佢係7個既其中之一
我雖然係打工仔, 但平時好慳, 又唔買名牌, 又少出街玩, 唯一娛樂只是玩電腦遊戲, 所以我當時都儲到D錢
我有96萬存款, queeni佢話佢包底, 於是我們合共有100萬.
3年前, 100萬在香港夠比首期了, 只係細少少, 逼少少.
但我之前一直有個夢想, 想開遊戲公司. 但為左愛情, 為左結婚生仔有後代, 我同9成香港人一樣, 唔介意做地產霸權下既奴隸.

我有一個識左好多年既中學同學, 佢同人夾份開投資移民公司, 而家渣法拉利.
佢話如果我有200萬, 就可以買樓既同時又開到公司, 不過要移民去台灣.

起初我唔係咁想, 覺得佢只係想sell我, 我上網亦搵過台灣資料, 覺得唔係咁易, 有人移民後比人呃, 最後回流香港.
但佢話佢間公司同其他既唔同, 會教我做生意包我賺錢, 咁多年朋友唔會呃我.

最後我信左佢, 問我老豆拎多一百萬. 好辛苦先說服到老婆同岳父, 移民去台灣

同女朋友由認識到結婚有5年, 實際拍拖只是2年
我初吻比左佢
而佢媽媽, 要求好高, 曾經鬧我是廢青, 又批評我政治取向(佢係藍絲帶)
拍拖這2年, 我同女朋友去旅行, 有請埋佢父母, 但去到酒店房, 我們一直是分床訓.
呢2年我真係儲唔到乜野錢. 因為queeni話愛佢要愛屋及烏, 愛佢要孝順.
女人好鐘意批評男人儲唔到錢, 但佢地又唔諗下, 次次出街男人比晒, 佢地當然儲錢易好多. 不過即使係咁, 佢地都一樣可以儲唔到幾多.
因為女人比男人著重外表, 要花很多錢"裝身"

去到台灣, 其實200萬都唔係好夠, 但我朋友間公司好好, 再出多100萬入股我公司, 令到我做生意更順利
我選擇了台中, 當地人人工只係香港4分之一, 而寫字樓租金更加是香港的10分之一.
我經過1年努力, 出左一款很多人課金的手機遊戲(香港台灣都有人玩, 唔賣廣告), 1年既營收已經令我富起來.

在未推出前, 我雖然冇請工人, 但都裝晒cam. 一放工我已經很累, 但都會買埋野食比老婆, 佢要按摩我幫佢按. 我有時一日睡不夠3小時.
bb出世幾個月後, 我推出的遊戲大熱, 雙喜臨門, 本來是幸福快樂. 但可惜比我知道真相...

老人家好想見BB, 夠一年留台後, 就再無任何限制, 於是回香港.
但是我阿媽見完, 面色變晒
之後佢同我講, 個BB唔係我既

我: [你點解咁肯定?]
媽: [因為個BB油耳]

我阿媽話, 我係乾耳, 見過家嫂都係乾耳, 先比佢嫁入來
老祖宗規柜, 油耳不得嫁入家門, 原因係油耳既人多汗, 有體臭, 基因唔好

我之前聽都未聽過, 唔係好信.
但之後都忍唔住上網查下乜野叫油耳乾耳.
google 搵到蘋果日報"
乾油耳垢 基因取決
"
兩個乾耳的人一起, 下一代才會乾耳

我突然心裡好害怕, 好驚我老婆呃我.
我知道查DNA, 係好唔信任老婆既表現. 但最後都查左, 想求個安心

DNA報告一出, 證實左個BB女同我唔係父女關係
我立即晴天霹靂, 臉如死灰.
番到屋企, 見到老婆仲係度好開心咁煲緊韓劇, 睇緊佢鐘意既韓國肌肉型男,
當我過去抱抱佢時, 佢叫我滾入房訓先, 唔好阻住佢睇韓劇.

我回到房間, 然後去洗澡, 一路洗眼淚流過不停, 我足足洗了兩小時.
原來我一直期待既愛情, 從來沒有來過. 收過不少女仔的好人卡, 但一直都遇不到真正欣賞我的女仔.
我已經三十尾了, 人到中年, 中學沒有戀愛過, 大學沒有, 出來工作沒有, 沒想到到這一刻, 我都沒有真正比人愛過.
諗深一層, 香港女仔一直鐘意肌肉型男, queeni又點會突然轉口味鐘意我呢? 自己天真怪得了誰?
只是她到了30歲, 想嫁人, 才委身下嫁給我這個毒男.

除了問我拎錢買野, 我發覺佢真係好少同我傾計

一個男人, 辛苦工作養妻活兒
回到家, 想同老婆傾兩句
老婆: [好悶呀, 我唔想聽]
夜了, 想有性生活
老婆: [不如你淨係用手指幫我啦]

我覺得我沒有男人既尊嚴, 應該說, 連作為一個[人]既尊嚴都沒有了.
我既下半生就係咁樣過? 是不是人善被人欺? 單純其實即是蠢?

有人話, 愛一個人是不計較, 無私地付出, 但我很累了, 我做了觀音兵超過15年, 結婚後還在做, 我真的累了, 很想抖抖...

當我發現原來我既愛情只係一場夢, 原來我辛苦維繫既家只係一個笑話.
我好朋友, 好兄弟-阿俊 關心我.
佢知道我戴綠帽後: [女人你有錢你驚冇? ]
我唔熟識女人, 唔了解女人, 佢帶我重新了解遊戲規則

佢帶我上台北話, 因為佢話台中冇乜夜總會.
去了幾次夜總會後, 我對女人既觀感唔同晒.

好多靚少少既女人, 夜晚兼職夜總會, 夜總會有好多大豪客, 當佢地見慣左有錢人, 就會更加睇唔起基層人.
而香港既夜總會, 數量比台北多幾倍, 大把大學生做兼職, 比有錢佬包養.
所以點解咁多港女, 自己搵萬幾蚊, 卻要求老公最少搵3萬, 卻要求男友每次出街比晒錢, 因為佢地見得多有錢人, 比有錢人寵慣.

每晚有幾多香港女仔在夜總會做, 基層人又點會知, 但當你一有錢, 去過幾次, 就發現原來好多靚女都比有錢人玩過. 窮L又唔靚仔想溝靚女? 連自己乜野輸乜都未搞清楚.

阿俊真係好老友, 除了幫我移民, 教識我做生意, 仲關心我, 所以之後我都成日在其他朋友面前, hard sell佢移民公司點令我成功.

夜總會既女人, 係因為錢先同我一齊, 但我比錢佢地起碼佢地交足功課, 而我老婆呢? 我比錢佢可以得到的, 只是一頂青翠的綠帽.

台灣既女仔, 同香港既女仔好唔同香港女仔對外表/錢方面比較高要求
而台灣女仔, 對內涵/性格比較高要求

在台灣, 一個月有4,5萬台幣(1萬-12500港幣), 已經是管理層
在香港, 你月入冇3萬, 好多港女都睇你唔起.

台灣以前比日本統治過, 可能係咁, 所以比較有禮貌, 女仔冇咁cool

正當我對愛情徹底失望時, 才遇到我真正所愛
她19歲, 是大學一年級生. 令我重捨未擁有過既初戀
她來到我公司做part-time, 雖然她漂亮又年輕, 但不像港女般冷漠, 很會關心人.

我們多了相處後, 得知她是窮學生, 於是我經常請她晚飯, 很快便相戀起來.
她對我的關心和照顧, 令我第一次真正感受到比人愛.
而我再不是以前的純情小毒男, 之後搞大左佢個肚, 好想快D同佢結婚. 因為呢個先係我既骨肉.

我朋友話, 好多台灣女仔性格都好好. 不是台妹特別好, 而是港女特別冷漠和高要求.
正如不是台灣房價特別便宜, 只是香港樓價特別貴.

我以前信基督教, 以為基督教一定是真神, 到大了, 才發現聖經錯不勝數, 只是以前自己固步自封.

我後悔結婚結得太急, 冇了解清楚女人. 娶老婆唔一定要娶個靚既, 而係最重要係真心, queeni根本由頭到尾都冇愛過我, 去到最後都只顧著分錢, 分身家.

一定要有樓先肯嫁既港女, 其實真係唔要都罷. 買樓既錢夠你每星期去夜總會比唔同既女仔服侍, 亦夠你創一番事業(千祈唔好番大陸, 實比人呃), 可必要固步自封

回復

中級會員

Really sad.....
回復

高級會員

同情 同感 祝福你
回復 支持 反對

註冊會員

恭喜師兄終於搵到真愛!!!
回復 支持 反對

新手上路

巴打如你故事係真,我十分難過
回復 支持 反對

新手上路

同情 同感 祝福你