Andychoi 發表於 2015-12-9 03:43:05

同女友同居兩年,好想飛左佢

同女友大家都有返工, 我工作時間長啲, 一齊生活左幾年,一直以黎全屋租水電煤我負責,日用品糧食通常都我買,屋企電視冷氣電腦亦都係我買。 佢份人工除左交電話費基本都自己洗,有時唔夠洗會係我銀包攞錢。

頭先我放工返黎我地因日常小事嘈左幾句,跟住話題就講到家務方面。

我: 又掛住整塊面,塊地咁烏糟又唔掃下? (女友今日放假, 返到黎我見到佢係度睇電視,成地塵同佢d長頭髮,張餐枱又立立亂,佢平時指甲挫黑頭針眉鉗用過既廁紙等等放曬係枱度又唔執)

女友: 又話我,一返到黎淨係識鬧人!
我: 咁係丫,放假成日係屋企都唔執下啲野。 (其實我既語氣只係正經少少,同佢拍拖一直以黎我都無大聲鬧過佢)

女友: 咁你做唔得既! 你除左識摺下衫倒垃圾仲有咩做過?

我: 妳次次煮完野食啲碗碟擺幾日都唔洗咪又係我洗!

女友: 仲有無呀? 咪淨係得呢啲囉!
你有無份洗衫晾衫? 洗廁所掃地都係我做! 換床單都係我!

我: 咁我工作時間長,屋企開支我已經盡量負責曬唔駛妳煩惱,我返到黎只係想有個乾淨溫暖既家啫,唔係好過份呀?

女友: 咁妳宜家即係話呢個家唔溫暖啦? 咁叻你咪請個工人返黎囉! 唔係你搵個工人做老婆,出果幾千蚊當我工人呀! (返房"彭"閂埋門)
我: .......無言

其實我要求好高咩?

佢一個禮拜至十日先洗一次衫, 地一個月都只拖2, 3次,床單2個月先肯換。 其它執屋抹野更加得過年一次。
佢永遠做野做一半點都留返啲俾我做,收完衫要我摺,食完野要我執野,佢由垃圾桶拎完袋垃圾出黎都要等我攞去垃圾房。
我同佢咁耐我都係有時勞騷2句就算。

但今次佢咁講令到我從新考慮我地既關系,係我要求太高? 定係我地唔適合大家? 一齊幾年係咪就此結束?
我係愛佢,開始時已諗過結婚,但呢2年我漸漸無左呢種想法,係佢身上,我真係無左家既感覺。

仲有其實我地洗碗洗好少,咁多年佢都無乜點煮過飯俾我食。 因為我放工比佢遲,食飯時間唔一樣。 係有時佢自己煮完公仔麵煎完雞翼果啲鑊碗碟又唔係即係洗,點都放幾日先,佢知我都要煮野食,諗住我會順手幫佢淨埋。
有幾次試過我專登唔洗佢用完果啲,佢就真係攞成十日都唔洗!

有時話多佢2句就黑哂口面發脾氣。
我想聽下大家意見。

Kanelorlk 發表於 2015-12-24 18:10:37

飛得啦~~~咁撚港女.....同居得你就預左見到佢既真面目~~~~都未結婚就咁樣~~結左一定更可怕~信我,,,,,,
結婚系一生....你要想清楚~~~唔系話要晒女方做晒家務啦~~但最基本~~自己食完既野~自己清理左先啦....點解要等你呢?
咁簡單既野都夾唔到~~~咁辛苦咁仲一齊做咩??

其實.....下次同居你要諗清楚~~因為同居左好易會分手......會好辛苦~~~唔系個個合適~~

Andychoi 發表於 2015-12-25 00:37:32

我決定中出即飛,以後叫雞算

bayern 發表於 2015-12-28 17:49:20

中出就有含,咁仲飛到咩?

kaymails 發表於 2016-3-3 00:31:04

點解唔四四六六坐埋拆掂佢? 兩個人,共同生活兩年,唔係無原因㗎。一個家,幾時都係要大家一齊分擔。生活就係咁!心平氣和,兩個人傾吓喇。

Mungminghui82 發表於 2016-3-21 13:24:45

Wewwwwwwee

gfseeker 發表於 2016-4-15 19:45:21

算啦!女死女還在

hkkat 發表於 2016-5-17 13:12:37

fly b4 talk talk ....

garytom 發表於 2016-5-17 13:37:14

留唔到就要放.....e

derrick1988 發表於 2016-5-25 00:59:05

係你就係你 , 無論做咩唔係你一世都唔係你
頁: [1] 2
查看完整版本: 同女友同居兩年,好想飛左佢