香港大人網

查看: 4399|回復: 10

[勵志故事]香港毒男到台灣創業, 成功發達又有女人

網站編輯

港男真係幾時都唔好睇少自己, 其實港男都是高質素的
我老公本身做IT, 溝唔到女果堆
肥佬一名, 寫程式.
但我貪佢個人夠老實
3年前, 我們認識5週年, 我大左肚, 決定結婚
當時我同我老公死慳死抵, 先儲得一百萬, 之後佢老豆再比多一百萬佢資助佢買樓, 加埋有200萬.
已經夠比首期有凸, 可以買到400尺單位.
但佢有個朋友叫阿俊, 是開投資移民顧問公司, 哄佢與其香港買劏房, 不如移民台灣.
台灣人工低過香港一大截, 去到果邊冇人冇物, 我當然唔肯.
而佢朋友阿俊就話人工低先方便創業, 叫我老公唔好打工, 移民顧問公司會教埋佢做生意.

我老公係乜野料子, 我心知肚明, 係叻既一早發左達, 點會識做生意.
但我都同佢捱, 最後同佢過左台灣.
去到台灣, 我待產時長期冇人照顧, 什至大住個肚都同佢做家務, 煮飯. 當時我真係好辛苦.
過左兩年. 我老公開始事業有成, 搞手機遊戲apps. 我們亦由細屋搬大屋. 佢身家亦由2百萬港幣變成1億台幣.

正當我以為我既辛苦係值得既時候, 我既好日子來臨既時候, 比我發現佢唔妥. 佢成日唔番屋企訓, 話生意好忙, 但你幾忙都要訓覺, 冇理由一星期可以4晚都唔番屋企訓.
肥佬老公瘦左, 支整左, 仲學人gel頭.
有一次我忍唔住偷睇佢手機, 發現佢出面有女人.
我當時個心好慌. 係咪所有男人有左錢之後, 就會身痕?
係咪所有男人都係望發達、死老婆?
我一個女人帶住個女, 個女唔可以冇老豆, 於是我選擇啞忍. 諗住佢出去玩下, 識得番屋企就可以...

http://www.beautyexchange.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=685240&extra=&page=1

係港男眼中嘅台妹形象就係又靚又溫柔,天生識得撒嬌,所以一定係想識台妹多過港妹,咁不如又睇下台妹鍾意港男啲咩!

01 | 有上進心
可能港男成長於弱肉強食的社會,所以會好自然咁做事認真又獨立。原來咁樣做,除咗可以保住份工,仲可以成功令到台妹覺得港男有上進心。認真做事的男人是最帥,原來係啱㗎!所以你仲唔勤力啲!
02 | 談吐有禮
同香港女仔傾談,唔多唔少都要注意自己講過咩。因為一個唔小心講錯嘢係唔啱聽,輕則你會俾人打,重則你會俾人怪罪到成為一個千古罪人,所以對住女仔,港男一早受到嚴格的訓練。自問你身邊圍繞都係男仔頭嘅女仔,對住台妹記得小心說話喇!
03 | 風趣幽默
識得講笑嘅男士,係女士心目中一直都係加分。因為兩個人約會都唔會有悶場,仲可以好開心,雖然可能係女士耳中只係一個爛 gag ,但係台妹眼中你係一個好幽默的人。如果大家有機會同台妹相處,不妨講多幾句笑話!
04 | 風度翩翩
「你係一個男仔,就要讓女仔!」依句係自己仲係小朋友,就係聽媽媽講,大個仔就聽自己啲女性朋友講,可能曾經你會諗現在是否性別歧視。但其實非也非也,因為台妹認為港男比較有風度會幫個女仔埋單,所以話有風度係幾重要!
05 | 月薪夠高
之前就有個台灣媒體係台北做街訪,問吓啲台妹覺得伴侶要有幾多月薪先適合做結婚對象呢?答案普遍為3至4萬元新台幣,折合大概7400至10000元港幣,有少數仲話22000蚊新台幣(即大約5400元港幣)都肯嫁添!咦!咁咪即係大部分嘅在職港男都符合條件!?仲唔係機會 ?
不過呢,想娶個台妹嘅港男都要注意一點,台灣女仔普遍都幾依賴另一半, 事業心唔重,同日本女仔一樣都主張婚後男主外,女主內,專心相夫教子而唔出去工作,所以港男都要衡量一下自己嘅經濟能力,或者要同你嘅台籍伴侶有共識呀!

最後送上移民台灣「懶人包」:
http://immigranttw.blogspot.hk/2016/07/blog-post.html
祝大家早日識個台灣正妹
回復

新手上路

so nice lol
回復

新手上路

Lot of pretty girls
回復 支持 反對

註冊會員

so nice lol
回復

中級會員

Cool...thx ar..
回復

註冊會員

好勵志..........
回復

新手上路

cool...........
回復

新手上路

coollllll~~
回復

VIP

cooooooooooooool
回復 支持 反對

新手上路

Cccccccc......thx
回復 支持 反對