香港大人網

查看: 1361|回復: 5

玩免費手機遊戲課金問題

管理員

勤政

我自己本人都有玩手機遊戲, 但唔會重課金, 因為與其用幾千蚊玩低成本製作, 不如買部PS4玩高畫質遊戲

作者: 雞蛋兄弟

Peter 推介我玩一隻手機遊戲,
話近期評價好高,好多人玩,依家開始仲送英雄乜乜乜,星來星去,好似好豐富。
「係咪Google Play 頭十免費遊戲? 」我打斷左佢既興奮。
佢望一望個螢幕,又真係排緊第五位,反問番我「咦,係喎,蛋弟你玩過?」
低B發問加上Peter 呢個天真嘅樣,耐性差啲都忍唔住一巴摑落去,
「呢啲垃圾,狗都唔屌」。

時間回溯番去三年前,就係 《Puzzle & Dragon》 呢款手機遊戲開始紅,賺左唔知幾多個億之後,一班遊戲發展商就發現左呢條新Profit Formula。由於收費遊戲會嚇走班窮鬼,所以只要打著「免費」呢個旗號,就肯定會有班以為唔俾錢就有得享受嘅傻仔上釣。呢種遊戲唔著重畫質人物劇情,務求短期賺夠就摺埋另起爐灶,而最直接的賺錢方法就係左抄右抄,開頭俾些少甜頭你,後面就愈玩愈難,再慢慢推出威力無窮的法寶英雄引誘你課金。

時至今日,所謂的「熱門手遊」己經發展到相當成熟,廠商唔理好醜交一筆推廣費就可以登榜。宣傳噱頭吹得就吹,毫無忌諱,而入面的吸金法門好有可能比隻遊戲主線更加豐富。單講命名,一隻手遊個名係可以參考自任何知名遊戲動漫故事,《魔獸世界》、《魔力寶貝》、《仙劍奇俠傳》、《火影忍者》、《海賊王》等等,在關鍵字前後再加上數個名詞組合,就可以係一款新遊戲。以《海賊王》為例:遊戲名可以係:海賊幻想,海賊戰紀,爭霸海賊,海賊傳說,海賊天下,天下海賊 等等,總有一個係左近。而個LOGO多數係一幅手繪主角圖,似七成但又唔會抄足,疑真疑假。有些廠商為求創意會走遠一步,以故事背景命名:草帽傳說,木葉幻想,軒轅傳奇OL等等,成功叼光。

而講到呢堆遊戲主力開創的賺錢手法,真係多如繁星,先講幾個常見主菜:

一,能量 Energy。由Facebook 遊戲開始植入的系統,玩家通過每個關卡都需要用能量。美其名唔想你上癮,實則日日釣你癮。由於唔可以長玩,一個簡單關卡可以拖至幾日,而玩家就要每隔數十分鐘回頭檢查一次,頂唔順就要俾錢。遊戲入面提供直接買Energy Bar, 加大 Energy Capacity又或者係加快Energy Refill Rate 等等,愈方便愈貴,買一次可能係N枝寶礦力嘅價錢。而最賤係能量需求會隨關卡提高,重新挑戰又需要更多能量,永無止境。

二,轉蛋 Gatcha。電子轉蛋係Online Game 時代己經盛行。消費者永遠唔知機率,獎品多數係一隻期間限定的裝備怪物卡片人物whatever。你想買唔可以直接買,只能用抽,過左限期就無份。偏偏抽蛋就係利用人的搏彩心理,900蚊你唔忍心,但係9蚊一次 ,每次1%中獎,玩家就覺得可以試下。每次獎品都會強過之前,每次都限定,長抽長有,樂此不倦。而曾經有種抽蛋叫Complete Gatcha(套式集換轉蛋),呢種吸金方法甚至被日方例為違法,想知多啲可以參考下。

三. 每日登入/簽到 Daily-Login. 顧名思義,每日登入都有獎,但係唔可以斷開。通常第三十日果份會係特別大獎,其餘廿九日都係垃圾。所以你每一日都要按入去簽到,勤力過番工番學。你滿心歡喜以為遊戲商好大方送禮物,其實只係希望你玩耐啲,每日都睇下有咩新轉蛋,或者用下能量挑戰關卡。咁如果漏簽一日咁點?唔緊要,只要買幾粒鑽石就可以補番。

由休閒遊戲至角色扮演類,以上主菜屢見不鮮,而為左進一步吸引消費,以下五種伴碟更為和味:

四,碎片 Fragments。 碎片可以話係抽蛋嘅好伙伴,先假設你想用五十蚊抽一隻”神獸A”,廠商知道抽中機率低會令玩家心灰,所以為滿足玩家希望抽到嘅慾望,轉蛋入面會大機率出現”神獸A” !── 的碎片。今次抽唔中唔緊要,只要抽中三十個碎片就可以合成一隻。由於隻遊戲可能會有七十隻神獸,你好大可能會有五十種碎片,但係無一隻實物。原理就好似呀婆賣橙,不過分開一件件賣。

五,強化 Enhancement。你以為好彩抽到就唔駛俾錢 ? Nonono,你果隻未到最勁,要用材料去加強先得。材料又同每日登入同抽蛋掛鈎,可能某日送少少,或者抽蛋會抽到,或者星期二先打到,總之好常見,但係要好多。將神獸A成為神獸A+1可能要30件,變A+2可能要60件,最勁去到+30,所以永遠都需要但係永遠都唔夠。當然強化有得有唔得,失敗都好正常,課金材料包、防失敗卡隨時等候,再接再厲。

六,合成/升星/覺醒 Evolve。你以為有幾隻A+10就最勁 ? Nonono,你咁樣唔夠勁,你兩隻A+10,係可以變做 AA級。你知啦,啲關卡大佬咁多血,得隻A+10 邊會夠打姐,對上仲可以變S, SR, SSR, UR, L 等等,只有下限永無上限。

七,天賦 Attribute。 你以為有一隊AA+10 就最勁 ? Nonono,你果幾隻啲天賦唔得。咩係天賦?就係一組隨機的數字/技能/屬性。以兩件裝備B為例,明明同名,但係唔同數值,玩家就要用錢要幫佢「洗點」,洗到佢有你想要果種效果,當然都係隨機。

八,競技/排名/皇者榜 Ranking。 第一名就送SS,第二名就送S如此類推,每一個時間以積分定期結算。總之人比人比死人,美其名送禮,但係一定要俾錢先分得出高下,然後衍生重置比賽對手,重置戰績,雙倍積分等等付費道具。

三大主菜加埋五大伴碟,一層扣一層咁建構左一隻遊戲主系統。即使你隻遊戲只係掛個名,求其畫番兩三張角色圖己經可以吸一堆金,但係唔好唔記得仲有甜品放送:

九,復刻Remake。同限定可以話係成雙成對,雖然三個月前講明限定,但係復刻就代表撈番以前的角色再出多次。套邏輯係:復刻完就無架啦,限定架嘛!

十,自動 Auto。由於材料需求極大,好多時需要玩家重複以往關卡。廠商都知咁樣玩好悶,所以直頭有埋個自動制。你開住隻遊戲按自動制就得架啦,電腦會幫你打材料。呢種高智能服務當然要俾錢,次數又好,天數又好,唔買就屈你用半個鐘打多次呢關。而比自動更昂貴嘅叫掃蕩,一鍵立即通關,玩埋你果份。

十一,活力Vitality。能量都唔夠賺,活力係另一種,指你每日用左幾多能量。用左三十能量代表你有三十活力,只要每日用夠一百能量,你就有一百活力值可以兌換道具,不過你最盡都係用到九十,因為最後十點活力一定要課金先拎到。

十二,分享 Share。分為對內同對外,對內者任何三唔識七玩家抽中好野都會全遊戲廣播,唔關你事都要等你葡萄刺激消費;對外者就係有五個朋友玩就送十粒,有五十個朋友玩就送六十粒。評價五星就有七點能量值,輸入邀請碼就送四星英雄,朋友買點你有回贈等等,情況就好似Peter 仔咁戇居。

當十二招出齊,再加少少混合,你就會發現以下對白似曾相識:
「我刷緊第二十次首抽」
「等等先,打緊材料清能量」
「唉,差兩次先上到銀級」
「呢關三隻S,得兩隻AA 唔夠勁」
「玩唔玩? 依家玩做我朋友送五星抽獎卷呀」

每隻免費手機遊戲都離不開呢幾個吸金系統,
而玩呢啲低質遊戲嘅人就每日重複同樣輪迴直至科水,
一邊話忙又一邊手不離機,
一邊叫大家陪佢玩,又一邊課金要勁過你,
洗洗埋埋幾千蚊個角色都仲係唔咸唔淡,
隻GAME玩你多過你玩隻GAME,打機慘過番工,你睇下你,做咩姐?
回復

新手上路

讚同!眼見手機game越出越來毛樣=_=玩法,模式,揾笨方法,真係唔明會hit到……
回復 支持 反對

管理員

勤政

fguest19 發表於 2016-4-10 03:44
讚同!眼見手機game越出越來毛樣=_=玩法,模式,揾笨方法,真係唔明會hit到…… ...

因為有D人貪佢免費入場
其實手機遊戲質素低, 又浪費時間
回復 支持 反對

新手上路

課金 is not really a problem
回復 支持 反對

新手上路

行,有意义,我顶 谢谢您了
回復 支持 反對

新手上路

厉害!强~~~~没的说了!
回復 支持 反對